Lahjakorttien arvonlisäverotus muuttuu 1.1.2019. Aikaisemmin lahjakortit ovat myyty arvonlisäverottomina ja arvonlisävero on tilitetty vasta, kun lahjakortti on käytetty.

1.1.2019 alkaen lahjakorteista on käytössä kahta eri versiota; monikäyttöarvoseteli ja yksikäyttöarvoseteli. Yksikäyttöarvoseteliä käytetään, kun arvonlisävero tiedetään ennalta ja tällöin arvonlisävero tilitetään jo arvosetelin luovutuksen yhteydessä. Monikäyttöarvoseteliä käytetään, kun arvonlisäveroa ei tiedetä ennalta, ja monikäyttöarvoseteli toimii samalla tavalla kuten lahjakortit aiemmin. Monikäyttöarvosetelin arvonlisävero tilitetään vasta, kun lahjakortti käytetään. Lisää tietoa arvosetelistä esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton sivuilta tai verottajan ohjeesta.

Kassajärjestelmään tulee siis 1.1.2019 muutoksia lahjakortteihin, kuitteihin sekä raportointiin. Lahjakorttiin tulee jatkossa näkyviin arvonlisävero. Allaolevassa kuvassa näkyy lahjakorttia luodessa lahjakortin arvonlisäverokenttä. Käytettäessä yksikäyttöarvoseteliä syötä arvonlisäverokenttään oikea arvonlisäveroprosentti ja vastaavasti monikäyttöarvosetelin tapauksessa jätä kenttä tyhjäksi tai syötä 0. Muuten lahjakortin luonti toimii kuten ennenkin.

Ole tarkka, sillä luodun lahjakortin arvonlisäveroa ei voi myöhemmin muuttaa. Oletuksena järjestelmä käyttää monikäyttölahjakortteja (0% alv) ja jos haluat lahjakortille oletukseksi jonkun muun veroprosentin, ota yhteyttä tukeen.

Lahjakorttien rahastus toimii samalla tavalla kuin ennenkin. Lahjakorttimaksun käsittely kuitilla kuitenkin muuttuu. Kun aiemmin lahjakorttimaksut on liitetty kuitille maksutapahtumiksi, niin jatkossa kaikki tunnisteelliset lahjakorttimaksutapahtumat kirjataan kuittiriville, jotta arvonlisävero tulee ladattaessa tilitetyksi oikein ja hyvitetyksi lunastuksessa, ettei veroa makseta kahdesti.

Tunnisteettomat lahjakorttimaksut ovat siis poikkeus. Niitä ei kirjata kuittiriville vaan ne näkyvät vanhaan tapaan maksutapahtumina.

Alla näyte kuitista, jossa ostos on maksettu tunnistetulla monikäyttösetelillä. Jos ostos olisi maksettu 24% yksikäyttösetelillä, kuitilla näkyvä arvonlisävero olisi kumoutunut, koska se on jo tilitetty lahjakorttia myytäessä.

Kuitin jälkeen tulostuu lipuke, josta näkee lahjakortin jäljelläolevan saldon ja vanhenemispäivän.

Kuittitapahtumissa lahjakortin lunastukset näkyvät siis kuittiriveinä. Eli lahjakortilla maksetuissa ostoksissa on normaalia, ettei kuitilla välttämättä näy yhtään maksutapaa. Huomaa, että kuittiriviä klikkaamalla voit siirtyä lahjakorttisivulle, josta näet kaikki lahjakortin tiedot ja tapahtumat.

Alla oleva kuva näyttää muuttuneen kassaraportin. Kassaraportilla ”Lahjakortit kuitilla” (1.) sisältää nyt yhteenlaskettujen latausten ja lunastusten määrän verokantoineen. Positiivinen luku tarkoittaa, että lahjakorteille on ladattu enemmän rahaa, kuin mitä lahjakortteja on lunastettu. Mikäli eri yksiköiden välillä on ristiin lunastettuja lahjakortteja, ne raportoidaan verokantoineen ”Saatavaa yksiköstä” ja ”Velkaa yksikköön” kohdassa (2). Lahjakorttien myyntiä ei lasketa mukaan raportin kohtaan ”Myynti veroluokittain” (3).

Alla olevassa raportissa siis verollinen myynti 104,96€ on maksettu 14€ 0% lahjakorteilla ja 39,48€ 24% verollisilla korteilla ja 51,48€ on veloitettu muilla maksutavoilla.

Lahjakorteista 24,24€ on 24% verollisia lahjakortteja, jotka on luotu ”Jyväskylän testiyksikössä”